15 Ağustos 2009 Cumartesi

Toplu görüşmeler başladı


Hükümet ile yetkili memur sendikaları arasındaki, kamu çalışanlarının gelecek yılki ekonomik ve sosyal haklarını belirlemek üzere yapılan toplu görüşmeler gergin başladı. Sendikalar yaşanan tartışma sonunda sırayla konuştu. KESK Bakanı Sami Evren'in "masa meşru değil" sözüne Bakan Yazıcı tepki gösterdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, saat 10.00'da başladı.Yazıcı, toplu görüşme öncesi yaptığı açıklamada, yasanın yılda bir kez yapılan toplu görüşmelerin gündemini sınırlı tuttuğunu söyledi.

Masanın önemli bir platform olduğunu belirten Yazıcı, 2 milyon kamu çalışanının gözünün bu masada olduğunu ifade etti.

Yazıcı, "Tek platform bu masa değildir. Burada konuşulan mali haklardır. Sorunlar ve talepleri katılımcı yönetim anlayışıyla düzeltmek temel hedefimiz" dedi.

2007 yılından bu yana enflasyonun üzerinde maaş artışı sağlandığını söyleyen Yazıcı, "Enflasyon oranının altında olduğunda ise aradaki fark ödenmiştir. 2003 yılı hariç ortalama memurlara aylık yapılan artış TÜFE oranının üzerinde olmuştur" diye konuştu.


Gerginlik toplu çıkışında da devam etti bu sefer açıklama krizi çıktı: Toplu görüşmelerden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayatı Yazıcı başkanlığında yapılan ilk görüşmede açıklama krizi yaşandı. Açılış konuşmasını sadece Devlet Bakanı Yazıcı’nın yapmasına tepki gösteren sendikaların başkanları, kendilerine de söz hakkı verilmesini istediler. (

ZAM TALEPLERİ

Memur-Sen:

Memur-Sen, gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam yapılmasını talep ediyor. Konfederasyon ayrıca memurlara en az 80 lira ek ödeme yapılmasını, sendika üyesi kamu görevlilere verilen 10 liranın 28 liraya çıkarılmasını, kamu çalışanlarının dahil olduğu gelir vergisi oranlarının 5 puan indirilmesini, eğer vergi indirimi yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilmesini, eşi çalışmayan kamu çalışanlarına verilen 83 liralık aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyor. Memur-Sen, en düşük memur maaşının bin 360 TL'ye yükseltilmesini hedefliyor.

Türkiye Kamu-Sen:

Türkiye Kamu-Sen, ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle eski adı denge tazminatı olan ek ödemelerin 110 TL artırılmasını, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılmasını ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 TL toplu görüşme priminin 50 TL'ye çıkarılmasını talep ediyor. Konfederasyonun zam talebiyle halen en düşük bin 19 TL olan kamu çalışanı maaşının, bin 219 TL'ye çekilmesi amaçlanıyor.

KESK:

Taleplerini "toplumsal sözleşme" olarak adlandıran KESK ise kamu çalışanlarına, aynı zamanda emekliler ve asgari ücretliler için de esas olmak üzere en az bin 500 lira "temel ücret" ödenmesini istiyor. KESK'in talepleri arasında işsizlere açlık sınırında "yurttaşlık payı" ödenmesi, gelir vergisi oranlarının yüzde 10 azaltılması, kamudaki güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmesi, engellilere ayrılan istihdam kotalarının doldurulması, kadınlara çalışma yaşamında pozitif ayrımcılık uygulanması yer alıyor.