20 Ağustos 2009 Perşembe

Ömer Çelik, Kürt açılımını nasıl deşifre etti?

KUZEY IRAK GÜNCESİ

ANKARA

AKP Adana Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Ömer Çelik, dün Akşam gazetesinde Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın Kürt sorunu ve PKK konusundaki sorularına verdiği yanıtta, "Memleketin birinci sorunu. ABD'nin Irak'ı işgal ettiği günden itibaren konu tamamen bir bölge sorununa dönüşmüştür. Şimdi ABD çekiliyor. Onlar da bölgede istikrar istiyor. PKK orada olduğu sürece istikrar imkânsız. Fırsat, içerideki gelişmelerle ABD'nin çekilmesinin yarattığı ortak zemindir. Çalışmalar olgunlaştı. Çok parçalı gidiyordu bugüne kadar. Artık bütünlüklü bakış geldi. Tümüyle sivil iradenin inisiyatifi devreye girdi. ABD çekilirken böyle bir fırsat çıktıysa bunu değerlendirmek devlet aklının gereğidir. Tamamen yerli ve milli bir yaklaşım" dedi. PKK'ya karşı mücadelede askerin başarılı olduğunu ve terörün marjinalize edildiğini ileri süren Çelik, Kürt sorununun çözümüne ilişkin paket açıklanmayacağının, güven artırıcı makul adımların atılacağı bir sürecin yaşanacağının altını çizdi. Çelik, atılacak adımlarla ilgili olarak resmi dilde değişikliğin, federasyon ya da özerkliğin olmayacağını, üniter yapıya halel gelmeyeceğini, Kürtçenin eğitim dili olarak değil, isteyenlerin öğreneceği şekilde seçmeli ders olabileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Öcalan'ın yol haritasına "İmralı muhatabımız değil, onlar muhatabımız değil" diyerek yanıt verdi. Önceki akşam gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, "Ülkenin kendi sorununu kendisi çözmesi gerekir. Yoksa istismar edilir. Vaktiyle de edilmiştir" diye konuştu.

ABD

ABD'nin Adana Konsolosu Daria Darnell, dün Şırnak'ta Vali Yardımcısı Mahmut Kaşıkçı ve DTP'li Belediye Başkanı Ramazan Uysal ile görüştü. DHA'nın dünkü haberine göre Darnell, Kürt açılımıyla ilgili olarak, "Şimdi görünüyor ki herkes ve her Türk vatandaşı çok heyecanlı ve çok iyimser bu konuda. Bunun için bu açılımın olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz" dedi.

PKK

Öcalan'ın avukatları dün müvekkilleriyle görüşemediler. Fırat Haber Ajansı'nın dünkü haberine göre, "yol haritası"nı açıklaması beklenen Öcalan ile görüşmeye gitmek üzere Tuzla gemisine binen avukatlar, bir saat sonra arıza nedeniyle geri döndüler. Öcalan'ın avukatları basın toplantısıyla ilgili medyada çıkan haberlerin doğru olmadığını, henüz bir yer tespitinin yapılmadığını söylediler.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

Öcalan'ın avukatlarının İmralı'ya kosterin "bozulması" gerekçesiyle ulaşamaması, Ankara'nın yol haritasının açıklanmasını kendi uygun gördüğü zamana erteletme düşüncesine işaret ediyor.

Çelik, Küçükkaya'nın kritik sorularına verdiği yanıtlarla en son "TÜSİAD 'çözüm açıklansın' dedi, Atalay sabır çağrısı yaptı" başlığıyla dün yayımlanan Kuzey Irak Güncesi'nin süreç analizini teyit ediyor.

"Milli" vurgusunu yapmasına rağmen açılımın ardında yatan temel dinamiğin ABD olduğunu itiraf eden Çelik, çok sözü edilen "fırsat"ın Kuzey Irak'ta PKK'nın etkisizleştirilmesi olduğunu gözler önüne seriyor.
19 Ağustos itibariyle PKK'nın tasfiyesi ile çakışan Kürt sorununun çözüm sürecinde;

A- ABD'nin

1- PKK'nın Kuzey Irak'ta etkisizleştirilmesine yolu açmayı, Türkiye'de Kürt sorununun çözümüne endekslediği

2- Irak'tan çekilme takvimine uygun olarak Ankara'nın bu yönde adım atması için bastırdığı

B- Kürt sorunuyla PKK'yı birbirinden ayıran Ankara'nın

1- ABD'nin bu baskısına, "Kendi sorunumuzu kendimiz çözeriz", "Türkiye çözümü" ve "milli çözüm" retoriğini kullanarak çok hızlı ve ancak çerçevesi belli olan bir "demokratik açılım" hamlesiyle karşılık verdiği

2- ABD'nin Irak'tan çekilmesi takvimi ve atılacak adımların zamana yayılması göz önüne alındığında silah bırakması için mucize gereken PKK'yı askeri olarak etkisizleştirmeyi hedeflediği

3- Bu etkisizleştirme hamlesinin Türkiye'nin toplumsal dokusuna zararını asgariye indirmek için "Kürt sorunu çözülecek" temasını öne çıkardığı ve DTP'yi muhatap alarak şimdilik yedeklediği

C- PKK'nın

1- Ankara'nın güçlü rüzgârının İmralı ve Kandil'in izole edilmesine hizmet edeceğini hissettiği

2- Kürt sorununun çözümü yönünde karşı çıkamayacağı adımlar atılmaya hazırlanılırken kendisinin askeri olarak hedeflenmesini anlamlandıramadığı ve bundan tedirgin olduğu görülüyor.
Cevdet Aşkın
Referans / 20.08.09