25 Ağustos 2009 Salı

İŞKENCE RAPORU AÇIKLANIYOR

CIA’in iç soruşturmasına dayanan raporu bugün açıklanıyor. 2004’te tamamlanan ancak bugüne kadar sır gibi saklanan raporda, eski Başkan Bush döneminin çok tartışılan sorgu ve işkence tekniklerine dair detayların gün ışığına çıkması bekleniyor
ABD yönetimi tarafından bugüne kadar sürekli ertelenen ve kamuoyundan saklanılmaya çalışılan CIA raporunda, tutuklanan zanlılarının akıl almaz işkence yöntemleri ile zorla konuşturulmaya çalışıldığı ortaya çıktı. CIA'in kendi iç raporundaki ifadelere göre, zanlılar silahlarla tehdit edilmiş, matkapla ve çeşitli araçlarla konuşmaya zorlanmış.
Rapor, 2002 yılı başları ile Eylül 2006 dönemini arasında uygulanan CIA'in gizli sorgulama programı hakkında en kapsamlı ve en güncel rapor olma özelliğini taşıyor. Raporda CIA'in sorgulama teknikleri eleştiriliyor. Bu metotların uluslararası hukuku ihlal ettiği uyarısı da yapılıyor.
Raporda, CIA'in elinde tutuklu bulunan ve çeşitli saldırılardan sorumlu tutulan Abdül Rahim El Naşiri, matkap ve öldürme efektleri ile konuşturulmaya zorlanmış. Bir başka vakada ise zanlının sorgulandığı odanın dışında ateş edildiği ve bir başka zanlının öldürüldüğü hissinin verilmeye çalışıldığı belirtiliyor. ABD yasalarına göre sorgu sorasında zanlıyı ölümle tehdit etmek işkence anlamına geliyor. Fakat CIA’in yasalara uymadığı ortaya çıktı.

BLACKWATER TUTSAKLARI ASYA'YA TAŞIMIŞ
Alman Der Spiegel dergisine göre CIA, Guantamano tutuklularının Asya’daki gizli cezaevlerine taşımak için özel güvenlik şirketi Blackwater elemanlarını görevlendirdi. Der Spiegel bu iddialarına, CIA’nın iki eski çalışanının yazdığı bir notu kaynak olarak gösterdi. Nota göre CIA, Guantanamo tutuklularını gizlice sorgulamak için “Pakistan, Afganistan ve Özbekistan’daki tutuklama kamplarına” götürmek için Blackwater ve şubelerini kullandı.
Spiegel’in bugün yayınlanacak olan sayısında yer alan notta, bu gizli uçuşların uçuşlar açıklanıyor ve bunların nasıl gizlendiği yazılıyor. Dergiye göre CIA’nın bir sözcüsü bu notta “hatalar” olduğunu söylüyor. ABD basını da perşembe günü istihbarat sorumlularına dayanarak CIA’nın Blacwater’i El Kadie yöneticilerini öldürmek için 2004’teki gizli bir program çerçevesinde kiraladığını yazdı.

ABD ORDUSU KIZILHAÇ'A HESAP VERECEK!
ABD ordusu, uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler üzerine gözaltı politikalarında yaptığı değişiklikler yapma gereği duydu. İnsan hakları karnesi kötü olan ABD ordusu bundan böyle gözaltına alınan zanlılarla ilgili olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni bilgilendirme kararı aldı.
ABD ordusundan yapılan açıklamada, karar gereği Irak'ta ve Afganistan'da özel bir kampta gözaltında tutulan zanlılar ile ilgili olarak Kızılhaç'a bilgi verileceği bildirildi. Açıklamada, kampların yeri ise belirtilmedi. Uygulama gereği, zanlılar hakkındaki bilgiler iki hafta içinde Kızılhaç'a verilecek.