15 Ağustos 2009 Cumartesi

PARASIZ EĞİTİM ŞİARI YÜKSELTİLDİ


Bakanlar Kurulu ardından üniversite harçlarına %8 zam yapılacağının açıklanması ile birlikte, öğrencilerin zamları ve paralı eğitim saldırılarını hedef alan eylemleri sürüyor.

Üniversite harçlarına %8 ile %500 arasında değişen oranlarda zam önerildiğinin açıklanması ile beraber çeşitli illerde eylemler ve protestolar gerçekleştirilmeye başlandı. Esas olarak %100’ün üzerinde zamlar ile ikinci öğrenimleri yoğun saldırıya maruz bırakan zam önerisi öğrenci gençlik cephesinden giderek artan bir öfke ile karşılandı ve en son Bakanlar Kurulu’nda zam önerisi tüm fakülteler için %8 ile ortaklaştırıldı.

Değişik öğrenci gençlik grupları 14 Ağustos Cuma günü Galatasaray Postanesi önünde toplanaraka parasız eğitim talebini yükselttiler.
“Parasız eğitim istiyoruz!” şiarlı Üniversite Öğrencileri pankartının açılması ardından ajitasyon konuşmaları ile yapılan zamların eğitimin ticarileştirilmesi anlamına geldiği vurgulandı. Zam kararının %8 ile sınırlandırılmasının ortaya konulan mücadele azminin bir sonucu olduğu ifade edildikten sonra çevrede toplanan ilgili kitle yürüyüşe davet edilerek konuşma sonlandı. Konuşma boyunca “Ferman devletin, üniversiteler bizimdir!”, “Pazarlık yok, harçlara hayır!”, “Müşteri değil öğrenciyiz!”, “Zamlara göz yumma isyan et!” sloganları atıldı ve şarkılar söylendi.

Galatasaray Lisesi önünden yürüyüşe geçilmesi ile birlikte, yol boyunca ajitasyon konuşmaları devam etti ve ortak sloganlar gür bir şekilde hep bir ağızdan atıldı. “Eşit, parasız, bilimsel, anadilde eğitim!”, “Harçlara hayır, YÖK’e hayır, parasız eğitim istiyoruz!”, “Ferman Tayyip'in, sokaklar bizimdir!”, “Sermaye uşağı AKP’ye hayır!”, “Sokağa, eyleme, örgütlenmeye!” sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca korteje katılanlar ile birlikte sayısı 250’yi aşan kitle, alkışlar ve ıslıklar ile Taksim Tramvay durağı önüne geldi. Durak önünde de çevredekilerin desteğini alan öğrenciler adına bir öğrenci basın metni okudu. Basın metninde “Yapılması planlanan yüksek oranlardaki zam geri çekilmiş olsa da, bizler biliyoruz ki aslında asıl hedefledikleri tüm bölümlere yüksek meblağlarda fiyat biçip eğitim masraflarını tamamen kişinin üzerine yıkmaktır.” denilerek saldırının bütünlüğü ortaya kondu ve zamların taşeronluğunu yapan bu zihniyetin “herkesin okumasına gerek” görmediği belirtildi.

Neo-liberal ekonomi politikaları ile birlikte temel hakkımız olan her şeyin alınır satılır hale getirilmek istendiğinin altının çizildiği basın metninde piyasalaştırma saldırılarının AKP eli ile yoğunlaştırıldığı ifade edildi. Eğitim alanında ise ticarileştirme saldırıları ardından masraflarını karşılayamayan öğrencilere işaret edildi. Söz konusu saldırı karşısında intiharı, soygunu tercih edenler olduğu gibi kredi uygulamasının ise çözümsüzlüğü katmerleştirdiği vurgulandı.

Kapitalizmin yapısal krizinin yükünün her fırsatta işçi ve emekçilere yüklenmek istendiğinin vurgusu ile devam eden açıklamada %20’lere varan işsizlik oranı ile birlikte hayatın her alanının zamlara boğulduğu ifade edildi. “Bizler krizin bedelini ödemeyi reddediyoruz! Krizin faturası patronlara!” denildi.

Yaşanan sürecin kamuoyuna yansıtılmak istendiği gibi salt zam tartışması olmadığı, eylemlerin yasadışı nitelik taşımadığı buna karşın yapılanların tam da ihtiyaca karşılık geliştiği ve taleplerin her yerde dillendirilmeye devam edeceği söylendi. Öğrencilerin harçlara ve paralı eğitime karşı bugün bir araya geldikleri ve sermayenin saldırılarına karşı işçi ve emekçiler ile omuz omuza durabilmenin gerekliliği vurgulandı. “Şimdi zaman sokakları ısıtmaya devam etmenin zamanıdır! Şimdi zaman sokaklarda sesimizi yükseltmeye devam etmenin zamanıdır!” denilerek sonlandırılan konuşma ardından sloganlar ve alkışlar ile eylem sona erdirildi.