24 Ağustos 2009 Pazartesi

Asker ve gerilla anneleri 'Artık yeter' dedi


Yaklaşık 2 bin kadının bir araya geldiği Barış İçin Kadın Girişimi tarafından Maçka Demokrasi Parkı'nda düzenlen kadın buluşmasında barış mesajı vermek için sahneye el ele çıkan gerilla ve asker anneleri duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Devlete seslenen bir asker annesi, 'Yıllardır bizi kan ve gözyaşına boğduğunuz yeter. Çocuklarımızın tabutları başında 'vatan sağ olsun' dememiz için emirler verdiniz. Sorduğumuz hiçbir soruya yanıt vermediniz. Artık bu kardeş kavgasına çocuklarımızı göndermeyeceğiz' dedi.

Diyarbakır, Ankara ve Hakkâri'nin Berçelan Yaylası'nın ardından kadınların barış için 4. buluşması İstanbul Maçka Demokrasi Parkı'ndaki 'Barış İçin Kadınlar Kendi Türkülerini Söylüyor' isimli etkinliği ile devam ediyor. Etkinlik için özel olarak hazırlanan parkın dört bir yanı kadınların taleplerini içeren 'Patriyarka, kapitalizme, militarizme milliyetçiliğe karşı feminist mücadele', 'Emeğimiz bedenimiz, canımız için erkek egemenliğine kapitalizme hayır', 'Biji yekitîya jinan', 'Jin jîyan azadî', 'Biji aşitî' pankartlarıyla süslendi. Çeşitli kadın gruplarının stantlar açtığı etkinlikte daha önce Berçelen ve Taksim'de kadınlar tarafından tutulan barış nöbetlerinin yer aldığı bir fotoğraf sergisi açıldı. Festival havasında geçen kadın buluşmasına Barış İçin Kadın Girişimi bileşeni kadın örgütlerinin yanı sıra DTP'li kadın vekiller Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Tiyatro Sanatçısı Ayça Damgacı, Yazar Jaklin Çelik, Prof. Dr. Nüket Sirman, Şair Sennur Sezer, Gazeteciler İnci Hekimoğlu, Hilal Kaplan, Serap Yağız, Atik Yadırgı, Şair Gülsüm Cengiz, Sanatçı Yasemin Göksu, MKM'li kadın sanatçılar, Feminist Kadın Çevresi'nden kadın sanatçıların da aralarında bulunduğu bin 500 kadın katıldı.

'Kadınlar hemen şimdi barış istiyor'

Kürt kadınlarının sarı kırmızı yeşil bandana ve beyaz tülbentlerle renklerini yansıttığı etkinlikte rengarenk kadınların görüntüsü dikkat çekti. Etkinlik, Barış İçin Kadın Girişimi'nin hazırladığı ortak basın açıklamasını Kürtçe Rahime Özatikti, Türkçe ise Hazal Halavut tarafından okunmasıyla başladı. Basın açıklamasında kadınlar olarak silahların susması, operasyonların ve ölümlerin durması istendiği belirterek, 'Kadınlar hemen şimdi barış istiyor' mesajı verildi.

Günlük Gazetesi'nin kapatılmasına tepki

Basın açıklamasının ardından sahneye ilk olarak çıkan Günlük Gazetesi yazarlarından İnci Hekimoğlu, binlerce kadının hala cezaevlerinde tutuklu olduğuna dikkat çekti. Barış sürecine kadınların özellikle müdahil olması gerektiğinin altını çizen Hekimoğlu, barışa katkı sunan tüm buluşmalarda yüreğini ortaya koyan tüm kadınları selamladığını belirtti. Son olarak Kürt sorununa açılım tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde Günlük Gazetesi'nin kapatıldığını hatırlatan Hekimoğlu, 'Biz diyalog derken monolog sürecini başlatanlar Günlük gazetesini kapattı. Bu barışı baltalama girişimidir kınıyoruz' dedi. Hekimoğlu'nun ardından kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Nükhet Sirman da kadınların barış çabalarını selamladığını belirterek, tüm kadınların barış ve özgürlük için bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

Tuncel: İçişleri Bakanı Atalay kadınları da dinlesin

Etkinlikte konuşan DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise hükümetin 'Kürt açılımı' çalışmaları çerçevesinde İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın çeşitli çevrelerle görüşmeler yaptığını hatırlatarak, 'Sayın Atalay'a sesleniyorum; barış için kadınlarla da görüşün' dedi. Kürtlerin ve Kürt kadınlarının görüşünün dikkate alınmasını isteyen Tuncel, 'Bu sorunun muhatabı CHP mi? AKP mi?' diye alanı dolduran kadınlara sordu. Kadınların 'hayır' cevabı üzerine Tuncel, 'Bu sorunun muhatabı, bu topraklarda bedel ödeyen Kürt halkı ve Sayın Abdullah Öcalan'dır. Tarihte çözülen bütün sorunlar, muhataplarıyla çözülür. Bu günde bu ülke tarihi bir fırsat yakaladı. Bu fırsatı lütfen kaçırmayalım. Kürtlerin gazetesini kapatarak, DTP'yi kapatarak bu sorunu çözeceğine inananlar gelip açılım çalışmalarını buradaki kadınlara anlatsın' şeklinde konuştu.

'Çocuklarımızın tabutu başında vatan sağ olsun dememiz için emir verdiniz'

Tuncel'in konuşmasının ardından bir asker ve bir gerilla annesinin sahneye el ele tutuşarak çıkması ise festivalde oldukça duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Oğlu halen askerde olan ve ismini vermek istemeyen Türk bir asker annesi ve oğlu HPG'li olan Perihan Akbulut el ele çıktıkları sahnede önce birbirlerine sarıldı ve ardından ellerini birleştirerek havaya kaldırdı. Alanı dolduran kadınların alkışları arasında bir konuşma yapan asker annesi, devlete seslenerek, 'Yıllardır bizi kan ve gözyaşına boğduğunuz artık yeter. Çocuklarımızın tabutları başında 'vatan sağ olsun' dememiz için emirler verdiniz. Sorduğumuz hiçbir soruya yanıt vermediniz. Artık bu kardeş kavgasına çocuklarımızı göndermeyeceğiz. Gencecik fidanlarımızı bizi kandırarak askere gönderdiler, bize yıllarca Kürt halkı bölücüdür dediler. Kürt halkını seneler boyuncu hedef gösterdiler. Sadece hükümetin sağladığı bir barış değil gerilla annesi ve Kürt halkıyla bir barış talep ediyoruz' dedi. Konuşma üzerine dinleyiciler arasında birçok kişinin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

'Yaşanan bunca acıya artık son verilsin'

Asker annesinin ardından konuşan HPG'li annesi Perihan Akbulut ise Kürtçe yaptığı konuşmada yıllardır barış ve kardeşlik istediklerini belirterek, 'Dilimizi yasakladılar, köylerimizi boşaltılar, bizi öldürüp asit kuyularına atılar. Çocuklarımız yaşadıklarına dayanamayarak dağa çıktı. Yaşanan bunca acının sorumlusu devlettir. Kardeşi kardeşe kırdırttılar. Artık anaların gözyaşları dinsin. Ne gerilla nede asker annesi ağlamasın' diye belirtti. Konuşmaların ardından her iki annenin sahnede birbirine sarılarak, gözyaşı dökmesi parkı dolduran binlerce kadının gözyaşları içinde barış sloganları atmasına neden oldu.

Yaşanan duygu dolu anların ardından Şair Gülsüm Cengiz sahneye çıkarak 'Barış' isimli şiirini okudu. Etkinlik kadın gruplarını söylediği türkülerle devam ediyor.

İSTANBUL (DİHA)