26 Ağustos 2009 Çarşamba

Genelkurmay kendi 'Yol Haritası'nı açıkladı

Haftalardır sessizliğini koruyan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 'Kürt Açılımı' konusunda kendi 'Yol Haritası'nı açıkladı. Başbuğ, üniter yapının değiştirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtirken, Kürt kültürü ve dilinin Anayasa'ya girmesini de redetti.

Uzun süredir sessiz kalan İlker Başbuğ, MGK toplantısından sonra ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile yarın yapılması beklenen görüşme öncesinde kendi 'Yol Haritası'nı açıkladı. Genelkurmay'ın 'kırmızı çizgileri'ni içeren açıklamasında 'üniter devlet' vurgusu yapıldı.

Başbuğ, 'Anayasa'nın değiştirilmesi teklif bile edilemez olan 3'üncü maddesinde ifade edildiği gibi 'Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir.' Türk Silahlı Kuvvetleri, ATATÜRK tarafından bizlere emanet edilen ve Anayasa'nın 3'üncü maddesinde de belirtildiği şekilde; Türkiye Cumhuriyeti'nin ulus-devlet ve üniter-devlet yapısının korunmasında taraftır ve taraf olmaya da devam edecektir' dedi.

'Ülkelerin ve milletlerin bütünlüğünün korunmasının bir bedeli vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri; bu bedelde kendisine düşen tarihi görev ve sorumlulukların bilinci içerisindedir' diyen Genelkurmay Başkanı, PKK'ye karşı yürütülen mücadelenin de devam edeceğini vurguladı.

Başbuğ, 'Bugüne kadar bölücü terör örgütü ile mücadelesinde 5003 evladını şehit veren Türk Silahlı Kuvvetleri, Anayasa ve yasalar çerçevesinde, bölücü terör örgütüne karşı bugüne kadar dünyada eşine hiç rastlanmayan bir başarı ve özveriyle yürüttüğü mücadeleye bundan sonra da artan bir kararlılıkla devam edecektir' dedi.

Ancak sosyo-kültürel tedbirlerin önemli olduğuna da işaret eden Başbuğ, 'Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütüne karşı yürütülen mücadeleyi kararlılıkla sürdürürken, güvenlik alanının dışında kalan ekonomi, sosyo-kültürel ve uluslararası alanlarda da devlet tarafından gerekli tedbirlerin alınmasının önemli olduğuna inanmaktadır' ifadelerini kullandı.

Başbuğ, TSK'nın görüşlerini şöyle sıraladı:

'Türk Silahlı Kuvvetleri;

# Ulus-devlet ve üniter-devlet yapısına hiçbir gerekçeyle zarar verilmesini kabul edemez.

# Kültürel farklılıklara saygılıdır. Ancak kültürel farklılıkların siyasallaştırılmasını, başka bir ifadeyle siyasal temsil aracı olmasını, toplumsal siyasal kimlik unsuru haline getirilmesini, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası içinde mümkün göremez.

# Terör örgütü ve destekleyicileriyle ilişki kurulmasına yol açabilecek hiçbir faaliyet içinde bulunamaz.

# Demokrasinin sunduğu fırsat alanlarını kullananların, bireylerin en temel hakkı olan yaşam hakkını hedef alan terör faaliyetlerini hiçbir nedenle hoş görmelerini kabul edemez.

# Usul ve yöntem esası belirler, noktasından hareketle takip edilecek usul ve yöntemlerde özenli olunmasının gereğine inanır.

# Her konuyu tartışabilme özgürlüğünün, devletin varlığını riske sokacak, ülkeyi kutuplaşmaya, ayrışmaya ve çatışma ortamına sokacak konuları içermemesi gerektiğine inanır.'