18 Ağustos 2009 Salı

İŞSİZLİĞE VE DÜŞÜK ÜCRETE KARŞI İSYAN


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nda çalışan Petrol-İş üyesi işçiler Adıyaman, Ankara ve Trakya’da dünden itibaren işyerlerini terk etmeme eylemlerine başladı
Batman, Adıyaman, Ankara ve Trakya şubelerinde örgütlü Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) çalışanı, Petrol-İş üyesi işçiler, kamu toplu iş sözleşmelerinin sonuçlandırılamaması nedeniyle dün (17 Ağustos) mesai bitiminden sonra işyerlerini terk etmeme eylemlerine başladı. İşyerlerini terk etmeme eylemlerinin ne kadar süreceği ise gelişmelere bağlı olacak. Petrol-İş üyesi işçiler, işyerlerini terk etmeme eylemleriyle AKP hükümetinin, Kamu-İş Sendikası'nın ve TPAO yönetiminin toplusözleşmelere ilişkin tutumunu protesto edecek.

SORUN DÜŞÜK ÜCRETLER
TPAO işyerindeki sorunların temelini ücret dengesizlikleri ve düşük ücretler oluşturuyor. Ücret dengesizliğinin esas nedeni ise, kamu işletmelerinde yıllardır IMF politikaları doğrultusunda işgücü maliyetlerini aşağıya çekmek adına düşük ücretle işçi alımı yapılması. Petrol –İş tarafından eylemle ilgili olarak Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın imzasıyla yapılan açıklamada, ücret skalalarının yeniden düzenlenmesi, ücret dengesizliklerinin giderilmesi, işe giriş ücretlerinin makul bir düzeye çekilmesi ve giderek yaygınlaşan hizmet alımlarına son verilmesi istendiği belirtildi.

‘HÜKÜMET GREV YASAĞINA GÜVENİYOR’
Hükümetin uyurıldığı açıklamada şunlar kaydedildi, TPAO işyerinin grev yasağı kapsamında olmasına güvenerek sorunu bir şekilde Yüksek Hakem Kurulu aracılığı ile kendi istedikleri biçimde halletmeyi amaçlamasınlar, demokrasiye aykırı, hiçbir gelişmiş ülkede olmayan çağdışı bir yasak nedeniyle işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanmayacaklarını sananlar yanıldıklarını anlayacaklardır. Petrol-İş, sabrımızın sınırlarını zorlamayın uyarısında bulundu.