23 Ağustos 2009 Pazar

'ANCAK ADINI SÖYLERSİN'

AKP'nin işçi karşıtı bir yönetmeliği daha devreye girdi. İşyerlerindeki sağlık konusuyla ilgili yönetmelikle, işyerindeki bir hekim kişi başına 3 dakikalık bir muayeneyi yeterli görebilecek. Yönetmelikte, 'bir işçiye 3 dakika' ifadelerinin tepki çekeceği düşünülerek 10 işçiye 30 dakika ifadesi konulmuş. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre en az 20 dakika gerekiyor” dedi.

İŞVERENLERE KIYAK
Bu yönetmelikte yer alan bu maddeyi bir skandal olarak nitelendiren Algan, “Dünya Sağlık Örgütü bir kişiye muayene başına en az 20 dakikanın gerekli olduğunu belirtirken bunlar bir işçiye 3 dakika muayene veriyor. Bu hem hekime hakaret hem de işçiye hakaret" dedi. Buna göre işyeri hekiminin çalışma saatinin de azalacağını belirten Algan, “Bu patronların hekime verdiği maaş azalacak. Bu işverenlere kıyaktır” dedi »8’DE

İşyeri Sağlık Ve Güvenlik Birimleri İle Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik, 15 Ağustos tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmelikteki bir madde özellikle dikkat çekiyor. Yönetmeliğin 31. maddesinde iş yeri hekimlerinin çalışma süreleriyle ilgili maddede şu ifadeler dikkat çekiyor: “Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine; sağlık gözetimi için ayda en az 12 saat, buna ilave olarak işe giriş ve periyodik muayeneleri ile eğitim için on işçi başına yılda en az 30 dakika.”
Yönetmelikte yer alan 10 işçiye 30 dakika ifadesiyle işyerinde bir hekim kişi başına 3 dakikalık bir muayeneyi yeterli görebilecek. Yönetmelikte “bir işçiye 3 dakika” ifadelerinin tepki çekeceği düşünülerek 10 işçiye 30 dakika ifadesi konulmuş.

‘3 DAKİKADA ANCAK ADINI SÖYLERSİN’
Konuyla ilgili gazetemize konuşan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Algan, bu yönetmelikte yer alan bu maddeyi bir skandal olarak nitelendirdi. Algan, “Dünya Sağlık Örgütü bir kişiye muayene başına en az 20 dakikanın gerekli olduğunu belirtirken bunlar bir işçiye 3 dakika muayene veriyor. Bu hem hekime hakaret hem de işçiye hakaret. Yılda 3 dakika diyorsan sen senin iş güvenliği bir alakan yoktur. 3 dakikada ancak adını soyadını söylersin. Burada form da dolduruluyor. Bu mümkün değil.”

İŞVERENE KIYAK
Yayımlanan yönetmeliğe göre iş yeri hekiminin bir iş yerinde çalışması gereken saat de azalıyor. Nazmi Algan, “Bu demektir ki patronların hekime verdiği maaş azalacak. Bu işverenlere kıyaktır. Tasarının tümünde muazzam bir taşeronlaştırma var. İş yeri hekimi istihdam etme, taşeronu kullan demek istiyor” dedi.

DAHA ÖNCE İPTAL EDİLMİŞTİ
Konuyla ilgili konuşan stanbul Tabip Odası Basın Sözcüsü Dr. Osman Öztürk şunları söyledi: “Benzer bir kanun daha önce de Refahyol döneminde yapılmak istendi ancak iptal edildi. Amaç Tabip odası’ndan yetkiyi almak ve işyeri hekimliğini taşeronlaştırmak. Bu yönetmeliğe göre ayda 15 saniye düşüyor. Bir hata değilse bu korkunç bir şey. Bu durum vahşi kapitalizmin işçiler üzerindeki son yansımalarından biri.”