15 Ağustos 2009 Cumartesi

TOPLUSÖZLEŞME YOKSA GREV VAR!


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), toplu iş sözleşmeleri ve grev hakkı için, Kadıköy'de gerçekleştirdiği basın açıklamasının ardından, dün Ankara'ya yürüyüşünü başlattı. İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere iki ayrı koldan yapılacak olan yürüyüş, 15 Ağustos Cumartesi, sabah saatlerinde tamamlanacak.
KESK başkanı Sami Evren, yürüyüş öncesi okuduğu açıklamada, gasp edilen hakları geri almak, işsizliğe, sefalete, sömürüye dur demek, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerini duyurmak için yürüdüklerini duyurdu. "Emekçi düşmanı AKP iktidarı için bu sıcak Ağustos ayını daha da ısıtmak için yollara düşüyoruz" diyen Evren, hükümetin yapmayı planladığı toplu görüşmeleri da eleştirdi. Toplu görüşmeleri 'ilkokul müsamereleri'ne benzeten Evren, bu müsamerelere figüran olmayacaklarını ve hükümetle görüştükleri her zeminde TİS taleplerini tekrarlayacaklarını dile getirdi.

‘SİYASET YASAĞI SONA ERSİN’
Açıklamada, sendikanın taleplerini dile getiren KESK Başkanı, komik rakamlarda olan asgari ücretin 1500 TL olmasını, kamu personeli ve vergi reformu yapılmasını, özelleştirme ve taşeronluğun kaldırılmasını, baskılara son verilmesini ve kamu emekçilerine siyaset yasağının sona erdirilmesini istediklerini söyledi. Engellilerin ve kadınların da çalışma koşullarına değinen Evren, engelli kotalarının doldurulmadığının ve kadınların ayrımcı politikalara maruz kaldığının altını çizdi. "Devlet Güdümlü Sendikaya Hayır!", "Toplu Sözleşme Hakkımız, Grev Silahımız" sloganlarının da atıldığı açıklamada, "Krizin çaresi, eğitimi, sağlığı parasız yapmaktır; krizin çaresi, faturayı patronlara ödetmektir" denildi.