21 Ağustos 2009 Cuma

Başbakanın damadının "enerjik" büyümesi.

Biliyorsunuz, Başbakan Erdoğan'ın damadı Be­rat Albayrak, Çalık Holding'in CEO'su... Yani 1 nu­marası... Ahmet Çalık, Fethullahçı Zaman gazete­sinin imtiyaz sahibi Ali Akbulut'un kayınbiraderi... Ça­lık Holding inşaat, enerji, tekstil, finans, telekomüni­kasyonda faaliyet gösteriyordu. Başbakan, onu medyada da "görevlendirdi". Sabah-atv grubu, ka­mu bankaları kredileriyle alınıp holdinge monte edil­di, yandaş medya yapıldı. Medya para kazandırmaz. Tersine, para yer... Ama para getiren bir işin de ol­ması lazım, medya silahlanmasını finanse etmek için... Bu iş de enerji işi..

Özünde denim kumaşı uzmanı olan Çalık'ın, Türk-menbaşı ile arası hep iyi olageldi. Türkmenistan'da başlayan enerji işlerini Türkiye'de sürdürme ve ge­nişletme de AKP iktidarı ile hızlandı.

Kendi ifadeleriyle 19 bin 80 kişiyi istihdam eden Ça­lık'ın, dolayısıyla damadın gözü daha çok, daha çok enerjide...

***

ABD'nin Irak işgaliyle, Türkiye'nin enerjide önem­li bir koridor olacağının belli olması ile Çalık, enerji işine biraz daha sokuldu.

Çalık Holding'in enerji sektöründeki faaliyetleri hep Ankara, dolayısıyla birinci derecede Başbakan bağlantılıdır. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, DSİ, BOTAŞ... Başbakan'a akrabalık, kararların hızla Çalık için alınmasın­da etkili olmuş görünüyor.

Türkiye'de enerji işine ilk giriş,1 kamu kuruluşu BO-TAŞ'tan (ÖİB üstünden) Bursagaz'ın alınarak Çalık'a verilmesi ile başladı. Ardından yine Ankara devre­deydi. Türkiye Kömür Işletmeleri'nin Çankırı-Orta lin­yit sahası ruhsat devir ihalesini alan Çalık, Aralık 2006 yılında, termik santral (160 MW) işini başlattı.

Bitmedi... Yine Ankara, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'ndan hidroelektrik santralı lisanslan alındı. Ada-cami HES (30 MW), Topaktaş HES (9 MW), Kızkayası HES (130 MW), Aksu HES (130 MW), Düzhanlar HES (10MW), Vadi HES (60MW), Sarpıcık (32MW) ve Demircili RES (40MW) projelerinin lisansları An­kara'dan altın tepsiler içinde sunuldu, sunulmaya de­vam ediyor...

***

Çalık Enerji ve damat, yine Ankara bağlantılı pet­rol ve gaz konusuna da dalmıştır. Haziran 2006'da Bakanlar Kurulu'ndan "Boru Hattı Belgesi"ni alan da­madın şirketi Samsun-Ceyhan petrol boru hattı­nın "mal"ı da, kayınpeder Başbakan aracılığıyla, son yapılan Putin görüşmesi sırasında Rusya'dan temin edilmiş görünüyor... Bu boru hattı projesinde İtalyan ENİ ve Indian Oil gibi güçlü ortakları bulmada da Başbakan'ın hakkını yememek lazım. ENl'nin varlığı Berlusconi'nin ilgisini açıklıyor zaten... Ankara, da­madın şirketine Ceyhan'da rafineri ve petrokimya tesisi için lisans da vermiştir. Ama, biliyorsunuz ay­nı lisans, Doğan Grubu-OMV ortaklığı POAŞ'a veril­memiştir. Aynı zamanda Nabucco'nun kurucu or­taklarından olan dünyanın önemli firmalarından ' OMV'nin bu "dirsek"ten dolayı Doğan'dan hissele­rin tamamını alacağı ve Doğan'ı "by-pass" ederek işe devam edeceği -belki Çalık ile(?)- yazılıp konuşulmaya başlanmıştır.

***

Bursa'da, doğalgaz dağıtım hizmetini kamu kuru­luşu BOTAŞ'tan alan Bursagaz'ı, Kayserigaz izle­miştir. Kayseri ili doğalgaz dağıtım işi dönüp dolaşıp Çalık Enerji bünyesine geçmiştir. Damadın holdingi, enerjide hamle üstüne hamle yapmaya devam et­mektedir. Türkiye'de CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) dağıtımı alanında faaliyet göstermek üzere, Çalık Enerji'nin yüzde 50 katılımıyla kurulan Naturelgaz AŞ'nin misyonu boru hattıyla ulaşılamayan sanayi ve evsel doğalgaz kullanıcılarına tüp ile yakıt ulaştırmak... Ad­rese teslim borusuz doğalgaz sevkıyatını sağlayan Na­turelgaz; Bursa, Adapazarı, Antalya, İzmir ve Balı­kesir'de müşterilerine hizmet sunuyor ve daha da nur­lu ufuklara doğru yol alacak gibi görünüyor...

***

Çalık, Tuz Gölü bölgesinde BOTAŞ'ın sahalarına yakın bir bölgede doğalgaz depolama tesisi kurmak için de lisans almanın eşiğinde ve nurlu ufuklara doğru doludizgin yol alıyor...

Çalık'la ilgili sorunlu bir konu da TPAO Genel Mü­dürü Osman Saim Dinç'in Çalık'a transferi. Benzer bir durum da şu: Osman Saim Dinç döneminin ge­nel müdür yardımcısı Mete Gürel de Doğan Enerji Başkan Yardımcısı oldu. Doğan Enerji, TPAO'nun Ak­çakoca doğalgaz sahasında, ortağı. Tuhaf işler!..
Mustafa Sönmez
Cumhuriyet / 21.08.09