16 Ağustos 2009 Pazar

GÜLER’İN İYİLEŞME ŞANSI ÇOK DÜŞÜK


Tutuklu kanser hastası Güler Zere’yi en son muayene eden Adana Balcalı Hastanesi’nde görevli Doç. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Güler’in durumunda iki aydır herhangi bir düzelme olmadığını belirtti. Küçükosmanoğlu, Kaldığı bölümde devamlı doktor veya başka bir sağlık personeli bulunmamakta. Bulunduğu ortam hastalığın tedavisi için uygun değil. Cezanın ertelenerek tedavisinin sürdürülmesi gerekir” dedi.
DHKP/C Davası’ndan 14 yıldır hapishane bulunan, şubatta ağız kanseri teşhisiyle hastaneye kaldırılan ve ameliyat edilen 37 yaşındaki Güler Zere’yi Adana Balcalı Hastanesi’nde en son muayene eden doktoru Doç. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, Adana Tabipler Odası’nda (ATO) basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İHD ve SES Adana Şubesi, TAYAD’lı Aileler ve Güler’in babası Haydar Zere de katıldı.

‘YARALAR KONUŞMASINI ENGELLİYOR’
Aynı zamanda ATO İnsan Hakları Komisyonu Başkanı da olan Doktor Küçükosmanoğlu, Güler’in son durumuyla ilgili bilgilendirmede bulundu. Çarşamba günü Zere’yi muayene etmeye gittiğini ve durumunun kötü olduğunu söyleyen Küçükosmanoğlu “Hastalığın kendi seyri yanında, yapılan ameliyatlar ve ışın tedavisine bağlı olarak, ağız içinde ve dudaklarda hastanın normal beslenmesi ve konuşmasını engelleyen yaygın yaralar mevcut. Hasta zayıflamış ve hafif depresif görünümde. Beslenmesi ağızdan sağlanmaya çalışılmakta, ancak hastanın ağzındaki yaralar nedeniyle bu yeteri miktarda alamadığı için damardan verilen beslenme solisyonlarına ihtiyaç duyulmakta” bilgisini verdi.

DOKTOR DA ADLİ TIP’I ELEŞTİRDİ
Küçükosmanoğlu, dördünce evresine ulaşan ağız kanseri nedeniyle iki kez ameliyat edilen ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından hazırlanan 2 raporda da Güler Zere’nin cezasının ertelenmesinin uygun olduğu belirttiklerini hatırlatarak, ancak tartışmalı kararıyla ünlü İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesi’nin verdiği karara dayanılarak Güler’in halen Balcalı Hastanesi mahkûm koğuşunda tutulmasını eleştirdi.

‘TAM İYİLEŞMESİ DÜŞÜK İHTİMAL’
Geçtiğimiz hafta TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül’ün hastaneyi ziyareti sırasında kendileriyle görüşüp bilgi almadan, Güler’in durumuyla ilgili “iyi durumda” değerlendirmesinde bulunmasını da “gerçeği yansıtmayan ifadeler” olarak ele alan Doç. Doktor Osman Küçükosmanoğlu, şöyle söyledi:
“Güler’in genel durumunda geçen iki ay içerisinde herhangi bir düzelme olmadı. Mahkûm koğuşunda tutuluyor. Kaldığı bölümde devamlı doktor veya başka bir sağlık personeli bulunmamakta. Sonuç olarak; Güler Zere'nin yaşamını tehdit eden ciddi sorunları devam etmekte. Hastalığın tam iyileşme şansı çok düşük. Güler için şu anda bulunduğu ortam hastalığın tedavisi için uygun değil. Cezanın ertelenerek tedavisinin sürdürülmesi yönündeki daha önceki kanaatimiz devam etmekte.”

BABA: KIZIMA BEN DIŞARIDA BAKARIM
Daha sonra sözü alan baba Haydar Zere de “Kızımın durumu günden güne kötüye gidiyor. Zaten kanserin son aşamasında, bu yüzden tahliye edilmesi gerekiyor" dedi. Haydar Zere, Zafer Üskül'ün Güler’e “devlet imkanlarıyla iyi bir tedavi görüyorsun dışarıda olsan bu kadar iyi tedavi olamazdın” dediğini hatırlatarak, Üskül’e şöyle yanıt verdi: “Kızım yeter ki çıksın, bütün tedavisini ben üstlenirim:”