17 Ağustos 2009 Pazartesi

Aram Tigran'i Son Yolculuğa Uğurlandı


Ermeni sanatçı Aram Tigran için 17 ağustosda Brüksel'de cenaze töreni düzenlendi. Ermeni Kilisesi’nde yapılan ayinden sonra Jette Mezarlığına götürülen Tigran, binlerce kişinin katılımıyla Kürtçe ve Ermenice şarkılar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Vasiyetinin yerine getirilmesi engellenerek Diyarbakır'da toprağa verilmesine izin verilmeyen sanatçı Aram Tigran için, bugün Brüksel'de tören düzenlendi. Atina'da hayatını kaybeden Tigran için önce Ermeni Ermeni Kilisesi’nde bir ayin düzenlendi. Ermeni geleneklerine göre yapılan törenin ardından sanatçının cenazesi Jette semtinde bulunan mezarlığa götürüldü.

Törene Aram Tigran'ın eşi, ailesi, çok sayıda Kürt siyasetçi ve sanatçı ile Belçika'daki Ermeni kurum temsilcileri ve dostları katıldı. Binlerce kişi hep bir dilden Ay dilbere parçasını söyledi. Şarkı söylenirken yüzlerce kişi göz yaşlarını tutamadı, Aram Tigran'ın eşinin ağıtlarına eşlik etti.

Törende yapılan konuşmalarda Aram Tigran'ın Ermeni ve Kürt halkı arasında bir kardeşlik köprüsü olduğu hatırlatıldı. “Aram Tigran Kürtlerin ve Ermenilerin geleceğini şarkılarıyla parlattı” denildi. Oğlu Agop Tigran ise Ermenice ve Kürtçe yaptığı duygulu konuşmada aile adına herkese teşekkür etti. “Bu acılı gün de bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyoruz. Babam herkesi dostuydu. "Ermeni ve Kürtlerin başı sağ olsun" dedi.

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı da yaptığı konuşmada, “Seni topraklarına getirmemize izin vermediler. Ama biz seni yüreklerimize gömdük. Ve söz veriyoruz, özlemin olan topraklara götüreceğiz. Seni asla unutmayacağız” diye konuştu. Daha sonra Tigran’ın cenazesi şarkılar eşliğinde toprağa verildi. Tigran'ın mezarına defnedilmeyi çok istediği Diyarbabır'dan getirilen toprak serpildi.

Kongra-Gel Genel Başkanı Remzi Kartal da törende yaptığı konuşmada “Ermeni ve Kürt halkı büyük bir insanı kaybetti. Kürt kültürüne sanatına büyük bir hizmet verdiği gibi yarattığı eserlerle bir sanat sanat okulu oldu. Onun arkadaşları bu okulu geliştirmeliler” diye belirtti. Törende PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sanatçı Aram Tigran için gönderdiği mesaj da okundu.

Yapılan defin işlemi ardından sonra Ermenilere ait olan salonda Aram Tigran için yemek verildi.