24 Ağustos 2009 Pazartesi

‘JİTEM’in isim babası Ersever’

Ergenekon soruşturmasının üçüncü iddianamesinin eklerinde JİTEM’le ilgili çeşitli iddialara da yer veriliyor.
PKK tirafçılarından Adil Timurtaş, JİTEM’in nasıl kurulduğunu, Ergenekon savcılarına şöyle anlatı: “Teslim olup tutuklandıktan sonra Diyarbakır Cezaevi’nde olmam gerekirken, DGM’den alınan yazılar ile 15 gün, 1 ay izinli gösteriliyordum. Ben sürekli olarak Siirt Tugay Komutanlığı’nda kalıyordum. İbrahim Şahin ile birlikte Siirt, Şırnak, Silopi ve Cizre kırsalında operasyon yapıyorduk. 1986 yılında Tugay Komutanı Hasan Kundakçı beni Yüzbaşı Ahmet Cem Ersever’in emrine verdi. Askerlerin Cem Ersever, Özel Harekatçıların da İbrahim Şahin’e bağlı olduğu 30-40 kişilik gruba aramızda isim arıyorduk. 1988 yılında yüzbaşı Ersever, ‘Bu grubun adı JİTEM olsun. Hepimize, devletimize ve milletimize hayırlı olsun’ diyerek, JİTEM ismini koydu.”
TEMİZÖZ’E YÖNELİK İDDİALAR
Adil Timurtaş ifadesinde Albay Cemal Temizöz için de şunları söyledi: “Kamil Atak’ı, Cemal Temizöz, Cizre belediye başkanı seçtirtti. Atak’ın kazanması için elinden gelen her şeyi yaptı. Kamil Atak, itirafçılar ve birkaç rütbeliden oluşan bir timleri vardı. Bunların, çıkarlarına ters düşenlerle örgüt üyelerini öldürüp BOTAŞ’ın asit kuyularına attıklarını herkes biliyordu. Burası küçük yer, herkes biliyor, ancak korkudan kimse itirafta bulunmuyor.” Timurtaş, Güneydoğu’da “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da bir süre Ahmet Cem Ersever ile birlikte çalıştığını söylüyor. Timurtaş, Ersever’in itirafçılardan oluşan timi ile çok sayıda kişiyi sorgulayıp öldürdüğünü de iddia ediyor.
YEŞİL YAŞIYOR
Timurtaş, MİT Kontrterör Daire eski Başkanı Mehmet Eymür’ün öldüğünü öne sürdüğü ‘Yeşil’in, öldüğü öne sürülen tarihten 6-7 yıl sonra kendisine mesaj attığını iddia etti. İfadesinde, 2002-2003 yılında kendisine ait cep telefonuna Mahmut Yıldırım’dan bir mesaj atıldığını söyleyen Timurtaş, mesajda “Yarın kandildir, içki içme kardeşim. Kırsaldan ovaya inmişsin, kendine iyi bak kardeşim. Sakallı hoca” yazıldığını belirtti. Adil Timurtaş ifadesinde, mesaj çeken numaranın İsviçre’ye ait olduğunu öğrendiğini belirtiyor. (HABER MERKEZİ)