17 Ağustos 2009 Pazartesi

ETİ’DE ÜCRET KARIN DOYURSUN YETER


Eskişehir ETİ fabrikalarında geneli net 550 TL ücret alan yaklaşık 2 bin işçi greve gitti. İşçileri BirGün için ziyaret eden, Can Aydemir Sezer “Geçinemez duruma geldik, sosyal patlamanını eşiğindeyiz diyen” Tek Gıda-İş Eskişehir Şube Başkanı Kadir Özenler'le Eskişehir ETİ grevi üzerine sohbet etti.

» Eti’de hangi işyerlerinde kaç kişiyle greve çıkıldı?
Eti’nin çikolata ve kek fabrikalarında greve çıkıldı. 1920 civarında işçi greve çıktı.

» Eti’de işçiler ne kadar ücret alıyorlar?
750 lira bürüt. Yüksek olanlarda var ama çoğunluğu açlık sınırının altında.

» Siz ne talep ediyorsunuz?
Açlık sınırının üstünde yaşamak istiyoruz. Kademe sistemi var. Malumunuz göstermelik enflasyonda bugün cebimize para girmiyor. Çalışanların 1750’si açlık sınırının altında çalışıyor. Bizim amacımız yıkmak değil batırmak değil. Bizde hakkımızı almakla görevliyiz hakkımızı almamız lazım. Böyle olsun istemezdik ama iş bu noktaya geldi.
Kendilerine anlaşma zeminin hazır olduğunu söyledik. Talebimizde zaten inebileceğimiz yere kadar indik. Cebimize eşit olarak para girmesi gerektiğini söyledik. Bizim istediğimizde ahım şahım bir para değildi zaten.

» İşyeri bu talebi karşılaya bilir mi?
Görmeyen gözler nasıl görmezler anlamış değilim ama sosyal bir patlama çok yakında. 19 lira asgari ücrete zam yapıldığı gün elektriğe fahiş zam yapıldı. Gemisini kurtarmaya çalışan kaptan mantığıyla nereye gitmeye çalışılıyor ben anlamış değilim. Kamu sözleşmelerini Türkiye’de yapılan sözleşmeleri falan bugünkü gazetelerde örnek vermiş. Oradaki o örnekte o parayla çalışan insanların hakları kademeli değil.

» Görüşmeler ne boyutta, grev ne kadar sürecek?
Grevin sonu yoktur. Görüşme olmadı. Bu grev her iki tarafa da zarar verecek. Grev iyi bir şey değil aslında ama hep zarar gören biz işçiler olmamalıyız. İstemezdik sonucunun böyle olmasını çünkü biz yıllardır bende kendimde bizzat 15 sene ETİ’de çalıştım. Sonuçta itibariyle bu iş masa başında çözümlenecek.
Sendika olarak işçilerin hepsini memnun edemeyiz belki ama genelini memnun edecek bir anlaşma yapmaya çalışıyoruz. Grev başarılı olursa ‘devlet verdi’ olmazsa ‘sendika alamadı’da denilmemeli. Sendikaya güvenilmeli. Sendikanın elinde Himen gibi bir kılıç yok. Arkadaşlarımız fedakâr, hiçbir zaman işçilere zarar vermek istemiyoruz
‘HAKKINI ARAYAN TERÖRİST OLUYOR’
» Patronların grev sonrası uzlaşmaz tavrı değişti mi?
El uzattığın zaman elinin geri çevrilmemesini her insan ister ama şartları bu noktaya geldi. Yinede uzlaşıya kapımız açık. Her an bir şey olma ihtimali de tamamen işverene bağlı. Biz ister miyiz insanlar mağdur olsun. İnsanlar zaten 500 600 milyonla iki yakasını zor biraraya getiriyor. Yani geçim derdi kadar kötü bir şey var mı? İnsana anlatamazsın ki.... Türkiye'de şu sorun var, Türkiye'de Demokrasi var mı? Türkiye'de Türk Kürt sorunu var mı? Hiç öyle birşey yok. Benim en iyi arkadaşlarımla aramda hiç öyle bir sorun geçmedi. İnsanın karnı aç olduktan sonra o insana demokrasi neye yarar. Boş... İnsan emeğin karşılığını alamadığı müddetçe hiçbir şey yapamaz.

» Emek için mücadele edilmesi de bir demokrasi savaşı değil mi?
Demokrasiyi savunanlar demokrasiyi kendilerine savunuyorlar. Cebi dolu olan adam demokrasiyi savunuyor. Hakkını arayan adam da terörist oluyor. Tabii ki demokrasiyi bizde savunuyoruz ama onlar gibi göstermelik değil.

» Greve sendika dışından destek geldi mi?
Türkiye’de emeği temsil edenlerden, sağdan soldan destek var. Bana göre emek emektir, emeğin sağı solu olmaz. Arayanlar var sağolsunlar.