29 Ağustos 2009 Cumartesi

Ölüm fermanını vermeyin!


AKP Hükümeti döneminde cezaevlerinde şimdiye kadar mahkum koğuşlarına terk edilen 308 hasta tutuklu ve hükümlü hayatını kaybetti. Dün aydın, yazar, sanatçı ve kitle örgütleri, Güler Zere’nin 309. kişi olmaması için Adli Tıp Kurumu önünde Zere’nin yaşam hakkına sahip çıktı.
Zere’nin serbest bırakılmasını isteyen onlarca kişi, Adli Tıp Kurumu’nun önünde kurumun Zere ile ilgili vereceği kararı bekledi. Kanser hastası hükümlü Güler Zere’nin durumuna ilişkin yapılan itiraz dün Adli Tıp Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Zere’nin durumuna ilişkin Adli Tıp Kurumu raporun değerlendirilmesi dosyada eksik evrak olduğu gerekçesiyle ertelendi. Böylelikle hastalığının son aşamasında olan Zere’nin serbest bırakılması da ertelenmiş oldu. Kurumun başkanı avukatlara , eksik evraklar tamamlanmasının ardından kurulun raporu tekrar değerlendireceğini söyledi.
Toplantının yapıldığı sırada ise Adli Tıp Kurumu önünde bir araya gelen Güler Zere’ye Özgürlük Platformu adalet istedi. Platform üyeleri, 14 yıldır kaldığı cezaevinde kansere yakalanan Zere’nin tedavisinin yapılabilmesi için serbest bırakılmasını talep etti.
DUVARLARA ZERE’NİN POSTERLERİ ASILDI
Kurum önünde 18’inci gününe giren çadır eylemcileriyle birlikte Zere’nin serbest bırakılmasını isteyen platform üyelerine Zere’nin babası Haydar Zere de destek verdi.
Platformun üyeleri, toplantının başlayacağı söylenen 08.30’da Adli Tıp önündeki eylemlerine başladı. Adli Tıp Kurumu duvarlarına ve çevredeki binalara Zere’nin posterleri asılırken, Adli Tıp’ın giriş kapısının karşısına ise ‘Güler Zere’yi öldürtmeyeceğiz’ yazıldı. Platform üyeleri eylem yaparken, Çevik Kuvvet ekipleri de Adli Tıp’ı abluka altına aldı.
Zere hakkında karar verecek Adli Tıp Genel Kurulu, beklenenin aksine bir saat geç başladı. Kurul, içeride Zere’nin hayatı ile ilgili karar verirken, Adli Tıp önünde adalet isteyenler de seslerini duyurmaya çalıştı. Platform üyeleri, öğle saatlerinde basın açıklaması yaptılar.
SINAVIN EŞİĞİNDE
Açıklamaya katılan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Adli Tıp’ın bir sınavın eşiğinde olduğunu söyledi. Verdiği kararlarla büyük tartışmalar yaratan Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu’nun kararlarının iptal edilerek, Zere’nin serbest bırakması istendi. Bir süre önce yayınladıkları bildiri ile Güler Zere’nin serbest bırakılmasını isteyen aydın ve sanatçılar da Adli Tıp Kurumu’nun önündeki eyleme destek verdi. Açıklamada konuşan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, “Eğer hukuk, adalet, yargı bağımsız ise ve insanlık içinse, içeriden bizim beklediğimiz karar çıkar” dedi.
TEKGIDA-İŞ Sendikası Genel Yönetim Kurulu, cezaevlerinde tutulanların sağlığının devlet sorumluluğu altında olduğunu belirterek, ölümcül hastalığı olanların serbest bırakılmasını istedi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, yaptığı açıklamada “Zere için söylenenleri dinleyin ve gereğini yapın” dedi.

KRİTERİNİZ NE?
VERDİĞİ soru önergesiyle Ergenekon tutuklularının hastane sevk ve raporları hakkında bilgi talep eden DTP’li Vekil Sevahir Bayındır, Güler Zere ve Erol Zavar’ı da hatırlatarak özel muamelenin toplum vicdanını zedelediğini söyledi.
Bayındır, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e, Ergenekon davası kapsamında tutuklu sanıklardan bazılarının tedavi gerekçesiyle özel imkanlara sahip olup olmadıklarını sordu. “Tutuklu ve hükümlülerin tedavi sürecinde açık bir ayrımcılık yapıldığı açıktır” diyen Bayındır’a göre bu durum, toplumsal vicdanı ve adalet duygusunu ağır derecede zedeliyor.
(HABER MERKEZİ)