21 Ağustos 2009 Cuma

Filistinli çocuklara savaş sanatı eğitimi

GAZZE - İsrail’in geçen ocakta gerçekleştirdiği ve 300’ü çocuk 1416 Filistinli’nin hayatını yitirdiği Gazze saldırısını yaşamış çocuklar savaş sanatları öğrenme peşine düşüyor. Çıplak ayakla keskin bıçakların üzerinde yürüyen, çivilere yatan çocuklar “Kung fu ustası olduğumuzda kimse bize bulaşamayacak, herkes bizden korkacak” diyor.
Harap edilmiş Gazze’deki kung fu ve karate öğreten klüplere rağbet, pedagoglara göre saldırı yüzünden yaşanan zihinsel travmnın kısırdöngü hali aldığına delil. Üç hafta boyunca süren kesintisiz hava bombardımanı sırasında evlerinden kaçtıklarını anlatan 9 yaşındaki Salih al-Masri, kırık cam parçalarının üstünde dişlerini sıkarak yürürken ‘kendisini, ailesini ve ülkesini Yahudilerden korumak için savaş sanatları öğrendiğini’ söylüyor. Beyt Lahiya’daki kursun eğitmenlerinden Helmi Matar’a göre, aileler bastırılmış enerjileri ve dikkatleri dağılsın diye çocuklarını bu kurslara yazdırıyor. Gazze’nin kung fu ve karate birliği de savaştan beri öğrenci sayılarının katlandığını doğruluyor.

Uzmanlar endişeli
Uzmanlar ise 1.4 milyonluk nüfusunun yarıdan fazlası 18 yaşından küçük olan Gazze’de genç kuşakların şiddet kıskacına kapılmasından endişeli. Gazze Halkı Ruh Sağlığı programının başındaki İyad Sarraj, “Şiddet şiddeti doğurur” vurgusu yapıyor. Psikolog Samir Zaqut da, kurs sahiplerinin tehlikeli sporlara duyulan ilgiyi teşvik etmesini eleştirerek “Gazze’nin çocukları zaten yeterince ıstırap çekti” diyor. (afp)