16 Ağustos 2009 Pazar

15 GAZETECİNİN ‘SUÇU’: ÖRGÜT ÜYELİĞİ, DARBECİLİK VE PROPAGANDA YAPMAK..


Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Raporu'na göre, üç ayda, 57'si gazeteci 125 kişi 80 davadan yargılandı. 15 gazeteci, "örgüt üyeliği", "darbecilik" veya "propaganda" suçlamasıyla hapishanede. Terörle Mücadele Yasası'dan (TMY) 20 kişi, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden 18 kişi, 215. maddesinden 15 kişi, 216. maddesinden 11 kişi sanık yargılandı. "Hakaret" iddiasıyla gazeteciler 24 yıl hapis ve 1 milyon 390 bin TL tazminatla istemiyle yargılanıyor. 2 haberci gözaltına alındı. 2'si saldırıya uğradı, üçü tehdit edildi.
Medya Gözlem Masası'nın yayımladığı 41 sayfalık nisan, mayıs, haziran dönemi BİA Medya Gözlem Raporu, 57'si gazeteci toplam 125 kişinin 80 dava kapsamında hapis veya tazminat istemiyle yargılandığını gösteriyor. 2008'in aynı döneminde 79'u gazeteci 198 kişi 88 ayrı davada yargılanmıştı. 181'i gazeteci toplam 475 kişinin adının geçtiği Rapor ihlalleri "saldırı ve tehdit", "gözaltı ve tutuklamalar", "basın ve ifade özgürlüğü davaları", "düzenleme ve hak aramalar", "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi", "Sansüre tepkiler" ve "RTÜK uygulamaları" başlıklarıyla işliyor.
Yarıya yakını gazeteci olan 125 kişinin 'Kürt sorunu'yla ilgili düşüncelerini ifade ettikleri için yargılandığı belirtilen raporda, yargının düşünceyi hapis ve para cezalarıyla sınırlandırması ve TMY kapsamındaki uygulamaların demokratikleşme sürecine zarar verdiği kaydediliyor.
Mahkemelerin çelişkili kararlarına da dikkat çekilen raporda, ''Kürtçe konuşma ve siyaset yapmayı 'suç' gören mahkeme de var, görmeyen de. Kars Digor'da seçim kampanyasında DTP'li Ayhan Erkmen, Veli Mükyen ve Cemal Coşğun'un Kürtçe konuşmaktan yargılanmasına gerek görülmezken, aynı gerekçeyle mahkum olan Orhan Miroğlu hakkını AİHM'de arıyor. 'Ampul Tayyip' sloganı atılmasını Bursa'da bir mahkeme ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi, bir diğer Bursa Mahkemesi beş Halkevleri üyesini hapisle cezalandırdı'' denildi.

301. MADDE HALA TEHDİT
Raporda, gazetemiz BirGün yazarlarından Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Baskın Oran ve gazeteci Abdurrahman Dilipak'ın aralarında olduğu 18 kişinin, 3 ay içerisinde, 301'inci maddeden yargılandığı kaydediliyor.
Raporda, "suç ve suçluyu övmek" iddiasıyla hapisle yargılanan 15 kişiden biri olan 5 kişinin davası beraatla sonuçlanırken, yazar Temel Demirer'in ise beş ay hapisle cezalandırıldığı hatırlatılıyor. Raporda, 2 habercinin gözaltına alındığı, 2'sinin saldırıya uğradı; 3'ünün de tehdit edildiği bilgisine yer verilen raporda, gazetecilere karşı saldırıların cezasız bırakıldığı belirtiliyor.