23 Ağustos 2009 Pazar

CIA'nın 'gizli hapishaneleri'




CIA'nın 11 Eylül saldırılarından sonra oluşturduğu işkence merkezlerinden biri de Litvanya'da ortaya çıktı

Litvanya milletlerarası bir skandalın ortasında kalan son ülke oldu. Ülkenin başkentinde yıllarca CIA'nın bir işkence merkezi ve geçici hapishanesi bulunduğu, CIA ajanlarının terör şüphelilerini burada tuttuğu iddia edildi.

İddiaların sahibi ise, eski bir ABD özel birim görevlisi..

Bu yetkilinin iddialarına göre, merkez 2001 yılında açıldı ve dört yıl "faaliyet" gösterdi. Belirtilen dönemde ülkenin başkanlığını yapan Valdas Adamkus, Washington ile ilişkileri güçlendirmek için buna onay verdi.

Eski CIA ajanı, gizli hapishane kapandığı sırada orada bulunan sekiz mahpus daha sonra başka hapishanelere gönderildi. Bu merkezde faaliyeti süresince kaç kişinin bulunduğuna dair ise bilgi verilmedi. İddiaya göre Litvanya'da bir gizli hapishane olmasını CIA uçaklarının bu ülkeye sürekli yaptığı uçuşlar da kanıtlıyor.

Daha önce Ukrayna, Polonya ve Romanya gibi doğu Avrupa ülkelerinde de CIA'nın gizli hapishanelerinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.

AB tarafından bu iddialar üzerine başlatılan resmi soruşturma ise 'terör zanlılarını' taşıyan CIA uçakları neredeyse AB ülkelerinin yarısına iniş yaptı. Bu ülkeler arasında sadece doğu Avrupa ülkeleri değil İtalya ve İspanya gibi ülkeler de yer aldı.