21 Ağustos 2009 Cuma

Faşistlerden cinayet


İstanbul’da asker uğurlama töreni ardından ırkçı-faşistler, Kürtlerin yaşadığı mahalleye arabalarla girerek, Kürtlerin üzerine sürdü. Saldırı sonucu 71 yaşındaki Bitlisli İhsan Erbey yaşamını yitirirken, 3 kişi de yaralandı. Olayın ardından basın açıklaması yapan DTP İstanbul İl Örgütü, ıkçıların oyunlarına gelinmemesi için uyarıda bulundu. İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesi Karayolları Mahallesi’nde geçtiğimiz günlerde bir çöp bidonuna bırakılan bombanın patlaması sonucu bir kişinin ölümüne yol açan olay ile start alan provokasyonlar yoğunlaştı. Bu kez Karadeniz Mahallesi’nde asker uğurlama töreninin ardından kalabalık bir grup, Kürtlere saldırdı. Edinilen bilgilere göre olay şöyle gelişti: Salı akşamı saat 22.45 sıralarında asker uğurlama töreninden dönen 50 kişilik grup, araçlarla Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Karadeniz Mahallesi Mehmet Akif Ersoy Parkı’nın etrafında taciz edici şekilde tur attıktan sonra, araçlarından inerek, ‘Burası Kürtlere mezar olacak’, ‘Asker gidecek Apo’nun piçlerini s…’ şeklinde sloganlar atmaya başladı.

Halkın üzerine sürdüler

Atılan sloganlardan rahatsız olan mahalle sakinlerinden bazıları grubun yanına giderek, ‘Neden küfür ediyorsunuz burada ailelerimizle oturuyoruz’ diye uyardı. Bunun üzerine gruptan bazı kişilerin uyarı yapanlara saldırmasıyla kavga yaşandı. Mahalle sakinleri bir araya toplanarak, gruba parktan gitmedikleri takdirde kötü şeyler olacağını bildirdi. Tekrar küfür ve hakaretlerle araçlarına binen grupta bulunan kırmızı renkli bir otomobil geri dönerek, parkta bekleyenlerin üzerine aracını sürdükten sonra kaçtı. Çarpma sonucu 3 kişi çeşitli yerlerinden hafif şekilde yaralanırken; 71 yaşındaki İhsan Erbey otomobilin altında ezilerek, ağır yaralandı. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Erbey, önceki gün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

Olayın görgü tanıklarından Mehmet Demir, haber vermelerine rağmen polisin bir saat sonra olay yerine geldiğini ve yaralıları kendi imkânlarıyla hastaneye götürdüklerini aktardı. Demir, saldırgan grubun mahalleden olmadığını ve dışarıdan geldiğini belirterek, yaşananların bilinçli bir yönlendirme olduğunu söyledi. Aracın üzerine sürülmesi sonucu kolundan yaralanan ve canını zor kurtaran Engin Işık ise küfürlere ve saldırıya anlam veremediğini dile getirdi. Işık, “Kürt’üz diye bu hakaretleri hak mı ediyoruz? Bu bilinçli bir yönlendirme bu insanlar ne yapmaya çalışıyorlar. Zaten yerimizden yurdumuzdan göç ederek geldik buralara, buradan nereye gidelim?” diye sordu.

DTP: Provokasyon

DTP İstanbul İl Örgütü de olaya ilişkin dün il binasında basın toplantısı düzenledi. DTP İstanbul İl Eşbaşkanı Mustafa Avcı, Türkiye’nin hassas bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek, gelinen noktada DTP’nin yaptığı barış ve kardeşlik çağrılarına toplumsal desteğin geliştiğini vurguladı. Avcı, “Her kesimin sorumluluk taşıması gerekirken, özellikle başını CHP ve MHP’nin çektiği ırkçı, milliyetçi güruhun cephesel olarak savaş çığırtkanlığı yaptığını ibretle karşılıyoruz” dedi. Irkçı saldırıyı kınadıklarını belirten Avcı, yapılmak istenenin sokakları kan gölüne çevirmek olduğunu; ancak, parti olarak barış ve kardeşliği her zamankinden daha güçlü savunarak böyle bir şeye izin vermeyeceklerini söyledi. Avcı, son olarak halka seslenerek, ırkçı şoven kesimlerin oyunlarına gelmemelerini istedi.

İSTANBUL