28 Ağustos 2009 Cuma

Halk 6 Çorbaya Taliim


Başbakan Tayyip Erdoğan, her iftarda yoksul sofralarına konuk oluyor. Başbakan, buralardan imaj dağıtadursun, yoksul yine yoksul. Ramazanda halkın boğazında çorba ve makarnadan başka bir şey girmiyor. Halk, haftanın altı günü çorbaya talim.

Kızılırmak, Konfeksiyoncular adlı türküsünde, “Evimize kondu derler/ Aşımız bir tabak bulgur” diye anlatır yoksulluğu ve açlığı. Emekçi halkın hali tam da anlatıldığı gibi. Başbakan Erdoğan, iftar da yoksul kondulardan imaj dağıtıp, sigarayı bıraktıradursun, emekçi halkın boğazından çorbadan başka bir şey geçmiyor. Öyle ki; emekçi halk, haftanın 6 günü çorbaya talim. Rakamlar çarpıcı. Çünkü, çorba, makarna ve pirinç tüketiminin yüzde 27 arttı.

Liste bununla sınırlı değil. Süt ve süt ürünlerinde artış söz konusu. Süt ve süt ürünlerinde Ramazan ayında hemen önce tüketim yüzde 8 iken, bu oran yüzde 10 daha arttı. Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, çorba tüketiminin ramazan döneminde yaklaşık 2 katına çıktığını söylüyor. Tütüncü, “Araştırmalar tüketicilerin ortalama haftanın 6 günü çorba içtiklerini gösteriyor” diyor. Tütüncü, araştırmadan vazife çıkarmış, 'krizi fırsata çevirme' derdinde. Tütüncü, hazır çorba çeşitlerinin 12'den 26'ye çıkardıklarını anlatıyor.

Ramazan'da etiketler değişti

Ramazan ayı ile birlikte reyonlarda etiket fiyatları değişti.

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan yufkada tam bir keşmekeş yaşanıyor. Yufka zam rekortmeni. Yufkaya yüzde 44 zam geldi, kilosu 3,5 liraya çıktı. Ramazan ayından 15 gün önce kilosu 18 lira olan dana etinin kilosu, Ramazan'da yüzde 10 zamlandı, 20 liraya çıktı. Dana kıymanın fiyatı ise yine yüzde 10 zamla 15 liradan 17 liraya yükseldi.

Etiketi değişenler arasında yüzde 10'luk bir artışla yumurta bulunuyor. Ramazan'da ağzımızın tadı da kaçtı. Şeker, yüzde 5 zamlandı. Şekere gelen zam, bayram şekerini de gelecek zammın habercisi. Zamlanan diğer ürünler ise kırmızı et, hurma, peynir, zeytin ve reçel oldu.