Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, krizin ilk mağdurlarının narenciye ve süt üreticileri olduğunu belirterek, narenciyenin dalda kaldığını, süt fiyatlarının da ilk kez üretimin düştüğü kasım ayında gerilediğini bildirdi.
Bayraktar, kasım ayında tarım ürünleri fiyatlarındaki değişmeleri açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, hükümet tarafından hazırlanan ekonomik önlemler paketi ile ilgili taslakta tarım sektörünün olmadığına dikkat çekerek, “Biz de reel sektörüz, üretim yapıyoruz, istihdam sağlıyoruz. Hükümet bu sektörü göz ardı edemez. Pakette de tarım için tedbir yoksa, elbette tepkimizi göstereceğiz” dedi.
Gıda krizinin yaşandığı dönemde gündeme gelen tarımın küresel krizle birlikte ihmal edildiğini, unutulduğunu belirten Bayraktar, “Böyle giderse daha büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya kalırız. Mısır, süt, narenciye, pamuk
fiyatları düşüyor. Gıda krizi yaşanmaması için hükümetin tedbir alması lazım” diye konuştu.
Üretici ile tüketici fiyatları arasındaki farka dikkat çeken Bayraktar, bu farkın yüzde 400’lere ulaştığına işaret ederek, tüketicilerin, gıda terörü önlenmeden krize yakalandığını söyledi.
Kasım ayında perakende seviyesinde, en yüksek fiyat artışlarının yüzde 15.3 ile salatalıkta, yüzde 10.2 ile sivri biberde, yüzde 9 ile nohutta, yüzde 7.4 ile yeşil mercimekte, yüzde 4.9 ile yumurtada, yüzde 4.7 ile kuru fasulyede, yüzde 3.2 ile kuru üzümde, yüzde 2 ile pirinçte yaşandığını açıklayan Bayraktar, bu fiyat artışlarının üreticiden kaynaklanmadığını, ürün azlığı ile birlikte bir miktar artan üretici fiyatlarının, üreticinin yeterli gelir elde etmesini sağlayacak düzeyde olmadığını kaydetti.
Yüzde 400’lük fark
Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farka da işaret eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaş sebze meyvede bu farkın yüzde 384.9, kurutulmuş ürünlerde yüzde 346.4, baklagillerde yüzde 362.8, pirinçte yüzde 275.4, hayvansal ürünlerde yüzde 244.5 düzeyinde bulunduğunu belirterek, en yüksek fiyat farkının ise yüzde 384.9 ile salatalık, yüzde 374.5 ile domates, yüzde 362.8 ile nohut, yüzde 364.4 ile kuru üzüm ve yüzde 343.6 ile mandalinada yaşandığını açıkladı.