1 Ağustos 2009 Cumartesi

On binler barış ve kardeşlik istedi

9. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin önceki gün Atatürk Stadyumu’nda gerçekleşen açılışında bir araya gelen on binlerce kişi hep bir ağızdan barış ve kardeşlik türküleri söyledi.
Festivalin açılış konuşmasını yapan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, bütün Tuncelililerin ortak üretimi olduğunu vurguladığı festivalin, giderek uluslararası bir özellik kazandığını söyledi.
AYNA KÜRT AÇILIMINI ELEŞTİRDİ
Açılışta konuşan DTP Eş Başkanı Emine Ayna, Dersim’e Tunceli isminin egemenlerce bir tarihi silmek için verildiğini belirterek Dersim isminde ısrar ettiklerini söyledi. Seçimden önce hükümetin Alevi açılımıyla Alevileri kandırmayı hedeflediğini belirten Ayna seçimden sonra bunun rafa kaldırıldığını belirtti. Hükümetin şimdi de Kürt açılımıyla halkın karşısına çıktığını belirten Ayna, “Hükümet sorunu muhatapsız çözmek istiyor. Kürt soyut bir kavram değildir. Bir halkın adıdır. Temsilcileri vardır. Siz Kürt sorununu çözeceğim derken bu halkı görmezden gelemezsiniz” dedi. Diğer halklarla eşit haklar istediklerini belirten Ayna, hükümetin bir çözüm projesi olmadığını ifade etti. “Sorunun üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar. Ama şimdiye kadar konuştukları kurumlar MGK, MİT ve polis yetkilileri. Bundan sonra siyasi partilerle, kitle örgütleriyle görüşeceklerini söylüyorlar” diyen Ayna, “Bir deyim vardır, ‘Ölme eşeğim yaz gelsin.’ Burada insanlar ölüyor insanlar” şeklinde konuştu. Hükümetin açıkladığı Kürt açılımının sorunu çözmekten uzak olduğunu söyleyen Ayna, “Gerçekten çözüm isteniyorsa, operasyonlar durdurulmalı, anayasa değişmelidir” dedi.
DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’te yaptığı konuşmada hükümetin Kürt açılımını eleştirdi.
SALDIRILARA KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI
“Deniz Gezmişlerin mücadelesinin mirasçısı olan Emek Partisi adına hepinizi selamlıyorum” diyerek sözlerine başlayan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek ise AKP’nin ekonomi politikalarını eleştirerek, “Krizin teğet geçtiğini söylediler. İşsizlik had safhaya vardı. Bölgede tarım ve hayvancılık bitirildi” dedi. AKP’nin demokrasi alanında da aynı yalanları söylediğini dile getiren İmrek, “Alevi açılımı dediler ama Alevilere çalım atmaya onları kandırmaya çalıştılar. Alevileri Hızır Paşa sofrasına oturtmaya çalıştılar” dedi.
Şimdi de Kürt açılımının gündeme geldiğini belirten İmrek, “İçişleri Bakanı açıkça ‘sorunun özüne dair bir şey söylemeyeceğim’ diyor. Sorunun özüne dair bir şey söylememek, acı, kan ve gözyaşında ısrar etmek demektir” şeklinde konuştu. Zulme karşı direnişin önemli merkezlerinden biri olan Dersim’in bundan sonra da, Aleviler ve Kürt halkının demokratik hak taleplerinin kazanılmasında, işçi sınıfının ekonomik ve siyasi sorunlarının çözümünde tarihsel bir öneme sahip olacağının altını çizen İmrek, “Dersim halkı artık demokratik bir Türkiye’yi yaratma mücadelesinde sesini daha gür çıkarmalıdır” dedi.
Gerçekten laik ve demokratik bir Türkiye’yi yaratmak için güçlerin birleştirilmesi gerektiğinin altını çizen İmrek, EMEP’in bugüne kadar bu birlik için elinden geleni yaptığını belirterek, daha güçlü bir halk birlikteliği yaratmak için mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. İmrek, barajları engellemenin, Munzur’a sahip çıkmanın yolunun da demokrasi mücadelesini yükseltmekten ve birlikte mücadeleyi güçlendirmekten geçtiğini söyledi.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş ise yaptığı konuşmada Dersim’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirerek hükümetin saldırılarına karşı birliği ve dayanışmayı güçlendirmenin önemli olduğunu vurguladı.
Tunceli Dernekleri Federasyonu (TUDEF) Başkanı Özkan Tacer de yaptığı konuşmada, “Bizleri Dersim’den göç ettirmeye zorlayan, 38 sürecinde tehcir hareketiyle bizleri yok etmek isteyen, Alevi Kızılbaş kimliğimizle bizi saymayan, yetmiyormuş gibi barajlarla doğamızı yok eden bu anlayışa karşı, bir kez daha sesleniyorum, Dersim onurludur, onurlu kalacaktır” dedi.

SEZEN AKSU’DAN ZAZACA TÜRKÜ
Açılış etkinliğinde yerel sanatçıların yanı sıra, Lütfü Emre Gültekin, Grup Yorum, Diyar, Ali Asker ve Sezen Aksu sahne aldı. Özellikle Sezen Aksu’nun konseri sırasında coşkulu anların yaşandığı görüldü. Konser sırasında kısa bir konuşma yapan Sezen Aksu, “Burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Doğanın da tıpkı insanlar gibi hakları vardır. Havanın, taşın, toprağın, suyun önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. Sevilen parçalarını seslendiren Sezen Aksu konserinde, Erkan Oğur’la birlikte de bazı türküler seslendirdi. Aksu, Dersimli sanatçı Mikail Aslan’la birlikte Zazaca bir türkü seslendirdi.
DİL PANELİ
“Dilimiz, Kültürümüz ve İsimlerimizi Geri İstiyoruz” konulu panel dün Belediye Konferans Salonunda yapıldı. Panele DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Ermeni Yazar Tigran Hakobyan, Daimi Cengiz, Ali Rıza Aslan, Allaattin Aktaş katıldı. Cemal Taş’ın yönettiği panelde konuşan Tigran Hakobyan, geçmişte Ermenilerin, Dersimlilerle iletişimlerinin iyi olduğunu belirtti. Bu coğrafyada Ermenilerinde yaşadığını anlatan Hakobyan, “Ermeni yer isimleri değiştirildi. Zazalar, Ermenilerin kültür kaynaklarına saygı göstermiş onları korumuşlardır” dedi. Şerafettin Halis, Dersim isminin değiştirilerek, başlayan asimilasyon politikasının günümüzde devam ettiğini belirtti. İstanbul Kürt Enstitüsü Yöneticisi Allaattin Aktaş, 2006 yılına kadar Kürt dilinin varlığını ispatlamak için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Aktaş, asimilasyondan kurtulabilmek için Kürt dilinin eğitim dili olması gerektiğini kaydetti.
ALEVİLİK VE SORUNLARI TARTIŞILDI
Önceki gün gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında yapılan, ‘Günümüzde Alevilik ve Sorunları’ konulu panele çok sayıda izleyici katıldı. Belediye Konferans salonunda gerçekleştirilen panelde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Alevi sorununun bir demokrasi sorunu olduğunu belirterek, Alevilerin asimile edildiğini ve yok sayıldığını dile getirdi. Genç, “Bizler aleviler üzerine kurulacak bir parti çalışmasının içinde yer almayız. Alevi oylarını garanti olarak gören kendisinin sayan partilere de mahkum olmak istemiyoruz. Demokrasiden ve halkların kardeşliğinden yana güçlü bir birlikteliğin içinde olmak istiyoruz” dedi. Panelde DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Araştırmacı-Yazar Esat Korkmaz, Sorun Yayınları Kolektifi’nden Sırrı Öztürk, BDP Genel Başkanı Demir Çelik ve Necdet Saraç da birer konuşma yaptı. Festival kapsamında dün Kemerbel Aile Çay Bahçesi’nde yapılan şiir dinletisine, Şairler Edib Polat, Mehmet Çetin, Emirali Yağan, Namık Kuyumcu ve Burhan Gündoğan katıldı. Şairler kendi şiirlerini dinleyicilerle paylaştı.