1 Ekim 2009 Perşembe

Erken yaşta evlilikler 'Nefes al, alma, nefes al' adlı kısa film ile anlatıldı



Uçan Süpürge, 2007 yılında başlattığı 'Çocuk Gelinler' projesi kapsamında erken yaş evliliklerini 'Nefes al, alma, nefes al' adlı kısa film gösterimi ile anlattı. Uçan Süpürge, diyalogun bulunmadığı filmi, kadınlara ulaştırmak için destek bekliyor.

Uçan Süpürge'nin 2007 yılında başlattığı 'Çocuk Gelinler' projesi, yalnızca Türkiye'de değil, dünyanın birçok yerinde de en önemli toplumsal sorunlardan biri olan 'erken ve zorla evliliklere' dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı arttırmak amacıyla hayata geçirildi. Erken ve zorla evliliklerin Almanya'da da gündemin ilk sıralarında yer alması ve Türkiye'den göç eden aileler arasında da çok yaygın olarak görülmesi nedeniyle her iki ülkedeki durumu karşılaştırmalı olarak ele almayı amaçlayan proje, Aralık 2007 yılında başlayıp Aralık 2008 yılında sona erdi. Proje kapsamındaki yürütülen ilk faaliyet olarak Sözsüz Kısa Film Sinopsis Yarışması düzenlenerek, 'görsel düşünmeyi güçlendirmek ve dillerin kurduğu sınırları sinema ile aşmak' amaçlandı. Almanya'dan Maren-Kea Freese ve Bernadette Feiler, Türkiye'den Leyla Özalp ve Aylin Eren'in katıldıkları atölye çalışmalarında her iki ülkeden birer sinopsisi önce senaryolaştırıldı. Daha sonra da tüm aşamalarını birlikte kotardıkları iki kısa film çekildi. Almanya'dan Dennis Todoroviç'in 'Nefes al, Alma, Nefes Al' adlı öyküsünden aynı adla çekilen film ile Türkiye'den Damla Köle'nin 'Meme' adlı öyküsünden çekilen 'Beni Geri Çağır Hayat' adlı filmler, Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki film festivallerine gönderildi. 'Nefes al, Alma, Nefes Al' adlı film Ankara'da gerçekleştirilen 1. Rotary Uluslararası Kısa Film Festivali'nde kurmaca dalında 3. lük ödülü aldı.

'Sesi kesilen kadınlara sessiz film'

Uçan Süpürge Festival Koordinatörü Bilge Taş, filmlerin diyalogsuz olmasının nedeninin filmlerin bütün ülkeleri gezebilmesi, aynı filmin izleyenlere aynı hissi verebilmesi olduğunu söyledi. Taş, 'Aynı zamanda erken evlenen birinin zaten olgunlaşmadan evlendiği için dili ya da kendini ifade etme özgürlüğü elinden alınmış oluyor. Ve sessizleşiyorlar. Biz bu proje ile ilgili çalışmalara devam etmek istiyoruz. Bunun için bütçe arayışı içerisindeyiz' diye konuştu.

'İsteyenlere filmi gönderiyoruz'

Erken ve zorla evliliklerin Türkiye'de önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizen Taş, bu konudaki çalışmalarını tüm Türkiye'ye yaymak istediklerini dile getirdi. Kendilerine filmi talep edenlere gönderdiklerini belirten Taş, 'Filmi bir arkadaşımızla birlikte gönderiyoruz. Film izlendikten sonra erken evliliklerle ilgili söyleşi gerçekleştiriyoruz' diye konuştu. Erken yaş evlilikle ilgili doğru oran almanın zor olduğunu vurgulayan Taş, Uçan Süpürge olarak gezdikleri tüm illerde erken yaş evliliklerle ilgili bir çok sorunla karşılaştıklarını aktararak, 'Erken evlenip evlenmediğini sormuğumuz kadınların çoğu doğru cevabı vermiyor. Nüfusta ta doğru cevapları bulmak zor' dedi.

Safiye ALAĞAŞ
DİHA